Waarom een Thuisbatterij in combinatie met een dynamisch stroomcontract de slimste keuze is
De energiemarkt is voortdurend in beweging, en voor veel huishoudens is het lastig om te bepalen welke oplossingen het beste zijn om de energiekosten te verlagen en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Met de opkomst van dynamische energiecontracten en de groeiende populariteit van thuisbatterijen, biedt Frank Energie een innovatieve benadering die niet alleen voordelig is, maar ook duurzaam. In deze blog bespreken we hoe je met de thuisbatterij en het dynamische energiecontract van Frank Energie optimaal kunt profiteren.
Zelfgebruik of Handelen met stroom
Wanneer je een thuisbatterij hebt, zijn er twee manieren om deze te gebruiken: zelfgebruik en handel(en).
• Zelfgebruik: De nadruk ligt op het opslaan en benutten van de energie die je zonnepanelen opwekken. Dit wordt steeds belangrijker naarmate de salderingsregeling afneemt en de terugleverkosten stijgen. Het slimme algoritme van de batterij voorspelt je energiebehoefte en de opbrengst van je zonnepanelen, zodat voldoende ruimte in de batterij wordt gereserveerd. Zo minimaliseer je je energiekosten en houd je je energiemeter op nul.
• Handel: Hier draait het om het inzetten van energie op de markt, zoals de onbalansmarkt of de day-ahead markt van de European Power Exchange (EPEX). Het systeem bepaalt wanneer het gunstig is om energie te verkopen (bij hoge prijzen) of in te kopen (bij lage prijzen), waardoor je je opbrengsten maximaliseert.
Zelfs als je ervoor kiest om de batterij volledig te gebruiken voor handel, blijft deze energie van je zonnepanelen opslaan. Dit betekent dat je profiteert van zowel gunstige marktomstandigheden als je zelf opgewekte, gratis zonne-energie. Bovendien is handelen ook mogelijk zonder zonnepanelen, waardoor een thuisbatterij aantrekkelijk is voor appartementen waar zonnepanelen geen optie zijn.
Dynamische energiecontracten: flexibiliteit en voordeel
In tegenstelling tot vaste energiecontracten, waar je gedurende de looptijd één vaste prijs betaalt, biedt een dynamisch energiecontract veel meer flexibiliteit. Bij Frank Energie betaal je de uurprijzen voor elektriciteit en dagprijzen voor gas, die over het algemeen lager liggen dan de tarieven bij vaste of variabele contracten. Hierdoor profiteer je direct van prijsdalingen op de markt. Daardoor is het ook mogelijk om in de winter goedkope stroom te hebben door de Thuisbatterij in de nacht te laden. En overdag te ontladen als de prijzen weer hoger zijn. Hierdoor heb je altijd de goedkoopste stroom tegen inkooptarief. Bovendien is het dynamische contract bij Frank Energie direct opzegbaar, zonder langdurige verplichtingen.
Wat het dynamische energiecontract van Frank Energie uniek maakt, is de combinatie met de thuisbatterij van Sigenergy. Deze combinatie stelt je in staat om niet alleen te handelen op de day-ahead EPEX, maar ook op de onbalansmarkt, wat zorgt voor het hoogste rendement. De app van Frank Energie biedt je bovendien volledige controle over je thuisbatterij, zodat je de laadcycli kunt aanpassen en inzicht hebt in je opbrengsten.
De toekomst van groene energie en netstabiliteit
De combinatie van een thuisbatterij met het dynamische energiecontract van Frank Energie heeft niet alleen voordelen voor jou als consument, maar ook voor de bredere energiemarkt. Door het stroomnet in balans te houden en netcongestie te verminderen, dragen deze oplossingen bij aan het voorkomen van verspilling van zonne-energie en stimuleren ze de verdere uitrol van groene energie, zoals wind- en zonne-energie. Dit betekent dat je met jouw investering niet alleen zelf profiteert, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Terugleverboetes en dynamische energiecontracten
De laatste tijd hoor je steeds vaker over terugleverboetes die energiemaatschappijen opleggen aan klanten met zonnepanelen die een vast of variabel energiecontract hebben. Dit is een gevolg van de salderingsregeling, waarbij veel mensen hun dak volleggen met zonnepanelen om zoveel mogelijk rendement te behalen. Echter, voor energiebedrijven brengt deze regeling kosten met zich mee, omdat zij verplicht zijn om jou een hogere prijs te betalen voor teruggeleverde stroom dan waarvoor zij deze kunnen verkopen op de markt. Hierdoor rekenen sommige bedrijven extra kosten aan voor het terugleveren van energie.
Met een dynamisch energiecontract, zoals dat van Frank Energie, werkt dit anders. Je krijgt altijd een vergoeding die overeenkomt met de actuele waarde van de stroom op dat moment. Zo voorkom je onverwachte extra kosten, zolang je goed oplet wanneer je teruglevert. Hoewel het mogelijk is dat je moet betalen als je teruglevert tijdens een periode van negatieve stroomprijzen (wanneer het net wordt overspoeld met duurzame-energie), is dit geen terugleverboete. Je betaalt simpelweg de marktprijs op dat moment, wat zorgt voor transparantie en eerlijkheid. In 2024 waren er precies 7 uren waarin de kale stroomprijs lager lag dan de energiebelasting, inclusief btw. Tijdens deze uren werd je effectief (netto) betaald voor het gebruik van elektriciteit. Of moest je betalen voor de teruglevering. Dit is dus verwaarloosbaar.